Nu sker den stora postnummeruppdateringen

Nyheter 2024-03-07 00:00

Den 4 mars sker den årliga postnummeruppdateringen, och ändringarna i år berör ca 13 500 gatuadresser – då 51 nya postnummer tillkommer och 1 släcks.   
– Runt 176 000 privatpersoner omfattas av uppdateringen i år vilket kan skapa frustration hos e-handlare, fraktbolag och såklart slutkunderna själva, kommenterar Geposits VD Axel Beijer. 

Det svenska postnummersystemet introducerades 1967 för att underlätta postsorteringen. Det sker förändringar i postnummerdatabasen varje vecka, men större sådana ändringar som påverkar fler än 50 hushåll eller företag sker i den årliga uppdateringen, som nu inträffar den 4 mars. Företag inom flera branscher vars processer innefattar adresser och postnummer kan därmed påverkas, inte minst inom e-handel och logistik.  

– Runt 176 000 privatpersoner omfattas av uppdateringen i år vilket kan skapa frustration hos e-handlare, fraktbolag och såklart slutkunderna själva. Att inte ta hänsyn till uppdateringen i sina system kan leda till både förlorad försäljning och ökad risk att leveranser inte kommer fram som de ska, med bomkörningar och missnöjda kunder som resultat. Vi såg detta hända förra året hos både mindre aktörer och internationella jättar som Amazon, där kunder inte kunde slutföra sina köp i check-out på grund av fel postnummer eller fick leveranser till fel ombud som följd, berättar Axel Beijer, VD på Geposit. 

Sprunget ur moderbolaget Postnummerservice.se, har Geposit sedan 2005 som ensam aktör erbjudit API:er och webbtjänster för adressvalidering och zonindelning, baserat på det svenska postnummersystemet. Idag är Geposit Nordens ledande plattform för geodata och i kundbasen finns ledande last-mile bolag som Best Transport och Instabee samt större e-handlare som Dustin och Bygghemma. 

– Detta är den största uppdateringen som sker under året, men det är viktigt att komma ihåg att det sker förändringar i adressdatan på veckobasis i postnummerdatabasen.Varje år sker ca 250 000 förändringar, vilket såklart berör många hushåll. Våra kunder har alltid tillgång till den senaste adressdatan och det ger dem mycket bättre förutsättningar att kunna erbjuda en bättre köpupplevelse samt snabbare och mer precisa leveranser, avslutar Axel Beijer. 

Läs gärna mer om våra tjänster och produkter som underlättar för dig att hålla en bra adresskvalitet: